Tanácsháza, bolt, pásztorház, iskola, parókia, templom?

A falu központjában elhelyezkedő, annak látképét elsődlegesen meghatározó ingatlanokról van szó. Ezek szerkezetüket tekintve végletekig elhanyagolt, felhasználásukat tekintve pedig mélységesen kihasználatlan állapotban vannak. A tetők, a vakolatok omlanak, a belső terek elhagyatottságról árulkodnak.

Ezen épületeknek a közösség életében kiemelt szerepet kellene, hogy játszanak. Lehetőséget adhatnának különböző minőségű közösségi összejöveteleknek. Helyet adhatnának helyi és környéki eseményeknek. Elősegíthetnék a kapcsolattartást és az összekovácsolódást.

Továbbá a falu összbenyomását is merőben befolyásoló ingatlanokról van szó, melyeknek állapota súlyos bélyegként nyomják a helyiek és az idelátogatók közérzetét.

célunk

Olyan közösségi-kulturális terek kialakítása, amelyeket a helyi lakosok a környékben lakó rokonokkal, ismerősökkel, jó barátokkal együtt közös lelki, szellemi és kulturális fejlődésünk érdekében használhatnak.

miért?

Mert alapvető jelentőségű, hogy a közvetlen környezetünk elégedettséggel töltsön el minket, és hogy legyen hol összegyűlni igényesen, biztonságban, legyen szó miséről, bálról, disznótorról vagy egy szombati esti filmnézésről.

Mit teszünk ezért?

A helyi igények alapján minden lehetséges forrást latba vetve első körben az állagmegóvás, másodsorban pedig a funkcióval való felruházás. Ha mindez megvan, már „csak” használni kell ezeket az erőforrásokat.